Mennyi egy napelemes rendszer élettartama? Meddig jó?

A Caprisolar szakija válaszol!

Amennyiben napelemben telepítésben gondolkozik, bizonyára Önben is felmerült a kérdés, hogy meddig fog megfelelően működni? Mennyi idő után kell lecserélni? Szakértőnk ezekre a kérdésekre igyekszik most válaszolni.

Napelemek esetében az a mondás, hogy 25 évet bír ki egy napelem. Ám ez az állítás hamis. A legtöbb gyártó 25 éves garanciát vállal a napelemekre, de ezután sem kell nekünk őket lecserélni feltétlenül. A napelem panelek 25 év után is termelni fogják az áramot. Számos gyártó erre teljesítménygaranciát is vállal. Fontos azonban azt megjegyezni, hogy nem lesznek már olyan jók az energiatermelésben, mint amilyenek voltak az első években, mivel romlik a napfény elnyelő képességük. Ezt hívjuk a napelemek degradációjának, amelynek mértékét a degradációs rátával határozzuk meg. Ez az érték mutatja meg, hogy a paneleknek évenként mennyivel romlik a teljesítőképességük.

Minél kisebb a degradációs ráta, annál több energiát állít elő napelemünk élettartama során.

Napelemes rendszer vásárlásakor érdemes hosszú távban gondolkozni: ha van rá lehetőség, akkor válasszuk a minőségibb paneleket, mivel a minőségibb paneleknek kisebb a degradációja az olcsóbb, gyengébb minőségű panelekéhez képest és ezért többet is fognak termelni nekünk az évek során.

Példa 3 eltérő minőségi osztályú panel típusra 25 éves időszakot nézve:

Panel minősége

Degradációs ráta

Degradáció mértéke 25 év alatt

Az energiatermelő képesség 25 év után

prémium

0,3 %

6,96 %

93,04 %

átlagos

0,5 %

11,33 %

88,67 %

gyenge

0,8 %

17,53 %

82,47 %

Tehát ebből is látszik, hogy érdemes minőségibb panelekbe befektetni napelemes rendszer beruházásnál, hogy a jövőben a profitunkat maximalizálni tudjuk.

Továbbá érdemes napelemes rendszerünk működését monitorozni, egyfajta felügyeleti rendszerrel ellátni, amellyel nyomon tudjuk követni és naplózni az esetleg meghibásodásokat (jégkár, cellahiba, degradáció). Ezáltal napelemenként mi magunk is látjuk a termelési adatokat és azt is, ha a napelem rendellenesen működik. Ilyen esetekben szükségszerűen érdemes a meghibásodott panelt cserélni.

Érdemes lecserélni a napelemeket 25 év után?

Abban az esetben nem, ha továbbra is kielégítik villamosenergia szükségletünket, illetve ha fizikai kár nem érte a paneleket.

Abban az esetben viszont érdemes lecserélni őket, ha már nem termelnek annyi áramot, amennyit mi fogyasztunk, illetve akkor, ha fizikai meghibásodásról beszélünk.

Inverter

Az inverterek a napelemekhez hasonlóan nem igényelnek komoly karbantartást. Az élettartamuk azonos más elektromos készülékével, pl. televízió. Élettartamuk 10-15 évre tehető. Átlagosan a gyártók 5-10 éves gyártói garanciát adnak termékeire. Az inverterek helyének megválasztása fontos, mivel ha rossz helyen van az csökkenti az eszköz élettartamát. Preferált elhelyezése: árnyékban, száraz helyen.

A legfontosabb tanulság amit le kell vonnunk a cikk alapján, hogy tényleg hosszútávban érdemes gondolkozni és inkább magasabb minőségű napelemet választani. Így tényleg megfogja érni napelemet telepítettnie.

Hogy tetszett a bejegyzés?

Mivel szeretnénk több értéket adni, kérjük ossza meg velünk véleményét, hogy mennyire találta hasznosnak a bejegyzést. 🙂