Napelem VS Napkollektor.

Mi a különbség?

Napjainkban egyre nagyobb teret kap a környezetünk védelme, megújuló energiaforrás felhasználása villamos energiatermelésre, meleg víz előállításra, fűtésre. A Napból származó energiát többféleképpen hasznosíthatjuk akár meleg víz előállítására, akár villamos energia termelésére. Ezen két különböző felhasználási energiát, különféle eszközök állítanak elő.

Napkollektor:

A napkollektorral – röviden – meleg vizet állíthatunk elő. A napkollektor felépítését tekintve, kis keresztmetszetű csövekből épül fel, amelyeket egy négyzet alakú keretbe helyeznek el. A csöveket egy szivattyú segítségével a családi házak belső rendszerére kötnek, amelyek által egy keringetett rendszer épül fel. A Napból származó energia hatására a kollektorban lévő víz (amelyet célszerű fagyálló folyadékkal feltölteni fűtési célokra) felmelegszik és a családi ház belső rendszerére kötve fűtésre kitűnően felhasználható. 

Természetesen nem csak fűtésre lehet felhasználni, hanem tisztálkodási célokra meleg víz előállítására, illetve medence melegítésére stb.. Természetesen léteznek kombinált rendszerek, amelyek által mind a fűtés mind a meleg víz előállítása megoldható.

Napelem:

A napelemek a Napból érkező energiát alakítják át villamos energiává. A napsugárzás a földet térben és időben egyenlőtlenül éri, ezért fontos feltérképezni a telepítendő helyet és a telepítés dőlés szögét a napsugárzás szempontjából. Energetikai szempontból a kisugárzott napenergia sűrűség térbeli eloszlása a mérvadó, értéke Magyarországon, éves szinten körülbelül 1200 kWh/m2.

A különbség nem csak a működési elvükből adódik, hanem a hatásfokukból is.

A napelem a napenergiának kb. 15-20%-át képes hasznosítani, míg a napkollektorok 75-85%-át is akár. Ebből az a következtetés vonható le, hogy azonos felületek esetén a napkollektor több energiát tud előállítani, mint a napelem, viszont előbbi csak hő formájában tud hasznot hozni. Ezzel szemben a napelem által megtermelt villamosenergia szinte bármilyen elektronikai eszközhöz, berendezéshez felhasználható az otthonokban.

A napelem és a napkollektor is csak napsütés esetén működik. A napkollektor hőjét, fűtési energiáját a téli napokban, illetve esténként melegvíz előállításához használjuk. A melegvizet tartályokban tudjuk tárolni. Ezzel ellentétben a fel nem használt napelemes többletenergiát a villamos hálózatba tudjuk betáplálni.

Beruházási költséget nézve hasonló a két technológia bekerülési költsége, installálása. Ha csak fűtési költségeinket kívánjuk kiváltani vagy csökkenteni akkor a napkollektor a jobb opció, viszont ha a villanyszámlát szeretnénk kiváltani, akkor mindenféleképpen a napelem a legjobb választás, mivel egyre több elektronikai eszközt használunk és ezeknek az energiát a napelem szolgáltatja.

Hogy tetszett a bejegyzés?

Mivel szeretnénk több értéket adni, kérjük ossza meg velünk véleményét, hogy mennyire találta hasznosnak a bejegyzést. 🙂