Most éri meg a napelem!

2024-től nincs szaldós elszámolás

Mint ismert a napelemes rendszerek elszámolása a hálózattal szaldó elszámolással történik.
Emlékeztetőül, hogy mi is az a szaldó elszámolás: ennek a lényege, hogy egy mérőóra segítségével, az áramirány alapján mérni tudja a hálózatra visszatápláló és a hálózatról vételezett villamos energia mennyiségét (illetve adott mennyiséget azonnal elfogyaszt a fogyasztó). Éves szinten összegzik a hálózatra visszatáplált és a hálózatról vételezett villamos energiát. (A szaldós és bruttó elszámolás közti különbségről itt írtunk.)

2020-ban azonban mind az Európai Unió mind a Magyar Kormány törekvéseket határoztak meg a szaldó elszámolás eltörlésére. Eszerint 2024. január 1. után megkötött hálózatcsatlakozási szerződésekre a szaldós elszámolás nem vehető igénybe. Jelen tudásunk szerint egy ettől eltérő elszámolási módszer, a bruttós elszámolás fogja felváltani.

Itt még érdemes megjegyezni, a 2021-től felvehető 50%-os vissza nem térítendő állami támogatást, amelyet a Magyar Kormány nyújt, hiszen itt is változások lesznek az érintettek részére az elszámolást tekintve. A rendelet értelmében, aki igénybe veszi az 50%-os vissza nem térítendő állami támogatást, az a 2021. június 30-át követően megkötött szerződést követően a jelenleg érvényben lévő szaldós elszámolást nem tudja igénybe venni (bővebben itt olvashat), helyette a bruttós elszámolási rendszerbe kerül át (azonban , aki a saját HMKE rendszerét 50%-os vissza nem térítendő támogatással tudja megépíteni, nem biztos hogy rosszabbul jár a nem annyira kedvező bruttós elszámolással, mintha teljesen önerőből kellene létrehozni de szaldós elszámolása maradna).

Ha egy pillanatra a hálózat „fejével” gondolkodunk, várható volt, hogy a napelemes rendszerek nagymértékű térnyerésével meg fog változni a szaldós elszámolás, hiszen miért is érné meg a hálózatnak, hogy a sok-sok háztartás megtermelt villamos energiáját ingyen „tárolja” el, majd ez a sok-sok fogyasztó akkor használja amikor neki éppen szüksége van rá.

Összességében előrevetítve, a bruttós elszámolás arra fogja „ösztönözi” a fogyasztót, hogy a megtermelt villamos energiát fogyassza el a termelés pillanatában. Ez azonban nagymértékű energiamenedzsmentet igényel a fogyasztóktól, mint például programozható berendezések, vagy éppen az energiatárolás akkumulátorokkal, vagy akár elektromos autók töltése. Ehhez azonban még a legtöbb beruházó nincs felkészülve, de rohamos fejlődés figyelhető meg ezen a téren is.
Tehát, aki szeretné még a szaldós elszámolás előnyeit kihasználni, annak érdemes „belefogni” minél korábban napelemes rendszer telepítésébe, hogy az abból keletkező profitot maximalizálni tudja.

Hogy tetszett a bejegyzés?

Mivel szeretnénk több értéket adni, kérjük ossze meg velünk véleményét, hogy mennyire találta hasznosnak a bejegyzést. 🙂