Fűthetünk napelemmel?

Hogyan? Mennyi napelemmel?

Igen, fűthetünk napelemmel, de nem a szó szoros értelmében…

Épülő vagy felújítandó házunknál, ha azon gondolkozunk, hogy korszerű fűtési technológiával vértezzük fel otthonunkat és mindezt környezettudatos módon, megújuló energiával bevonásával, akkor az a jó hír, hogy erre bizony van lehetőség.. ,hiszen a napelemek által, a Napból kinyert fényenergia képes működtetni az elektromos energiát felhasználó fűtési eszközöket, berendezéseket. Napelem használatával többféleképpen tudunk fűtésre használt energiát előállítani. Például: elektromos kazán, elektromos (infra) panel, klíma segítségével. Az egyik gyakori módszer, a padlófűtés, amely esetben a napelemek által generált villamos energiát használjuk fel arra a célra, hogy vizet melegítsünk fel, amelyet egy szivattyú segítségével a padló alatt elhelyezett csőrendszerbe juttatunk.

A másik gyakori módszer, a radiátor használata, amely során elektromos radiátorokat használnak, amelyekben nem víz van, hanem egy ellenállás, ami elektromos áram hatására melegszik. Ennek az előnye a padlófűtéshez képest, hogy meghibásodás esetén könnyebb a javítás, viszont a hátránya, hogy a hőleadó képessége rosszabb ,mint a padlófűtésé.

Visszatérve a napelemekhez.. ,ha tisztában vagyunk otthonunk éves energiafelhasználásával és ebbe belekalkuláljuk az elektromos fűtési technológiánk éves energiaszükségletét, akkor ennek megfelelően tudunk kalkulálni egy olyan napelemes rendszerrel, melynek energiahozama az éves elszámolás végén a 0 Ft-os villanyszámlát fogja nekünk eredményezni.

Mekkora rendszerre van szükségünk?

A napelemmel való fűtés esetén fontos szempont, hogy tudjuk mekkora a fűtendő épület/belterület fűtési igénye. Erre egy irányadó támpont lehet, ha tudjuk, hogy hány m3 gáz szükséges egy időszakra, mivel ismert, hogy 1 m3 gáz fűtőértéke átváltva villamos energiára az ~10 kWh. Tehát, ha 10 m3 gáz kerül felhasználásra, azt 100 kWh villamos energiával tudjuk fedezni.

Ez alapján (egy 1 kW-os napelemes kiserőmű 1 év alatt 1200 kWh villamos energiát termel megfelelő tájolás és dőlésszög esetében!) ha egy család egy év alatt tegyük fel, hogy 50 m3 gázt használ el, azt kb. 5000 kWh villamos energiával lehet kiváltani.

A szükséges napelemes rendszer ennek kiváltására gyors számolás után:                 5000 kWh/1200 kWh = ~4,2 kW-os teljesítményű rendszert jelent.

Hogy tetszett a bejegyzés?

Mivel szeretnénk több értéket adni, kérjük ossza meg velünk véleményét, hogy mennyire találta hasznosnak a bejegyzést. 🙂